Teknologjia ka prekur thellësisht pothuajse çdo industri në botë, dhe bota e sportit nuk bën përjashtim. Inovacionet teknologjike po ndryshojnë vazhdimisht industrinë e sportit për mirë.
Zhvillimet teknologjike kanë bërë të mundur që sportet të bëhen më të sigurta dhe më konkurruese për atletët. Teknologjia ka përmirësuar gjithashtu përvojën e sportdashësve, duke i bërë sportet më të aksesueshme se kurrë.
Pavarësisht nëse punoni në industrinë e sportit ose jeni një fans i zjarrtë, përvoja juaj është shumë e ndryshme dhe më e mirë se sa mund të ishte vite më parë, kjo falë teknologjisë.

Ja se si teknologjia po ndryshon botën e sportit:

1. Parandalimi dhe rehabilitimi i lëndimeve

Mundësia për t’u lënduar është një nga të vërtetat e hidhura të çdo sporti. Atletët rrezikojnë trupin dhe mirëqenien e tyre jo vetëm për argëtimin e sportdashësve, por edhe për lavdinë e fitores. Të luash në nivelet më të larta kërkon përpjekje maksimale dhe një dëmtim është një pasojë e mundshme e këtij angazhimi intensiv.
Fatmirësisht, teknologjia ka bërë të mundur shmangien e lëndimeve nëpër sporte të ndryshme. Për shembull, ka proteza për gojën, të teknologjisë së lartë që përdorin sensorë dhe përcaktojnë nëse ndikimi është serioz apo i papërfillshëm, në mënyrë që përplasjet të cilat mund të duken normale, por në të vërtetë janë kërcënuese, mund të zbulohen dhe të veprohet në kohë.
Për më tepër, teknologjia ka bërë të mundur rehabilitimin më të mirë të lëndimeve, si p.sh. nëpërmjet përdorimit të modelimit digjital, i cili mundëson gjetjen e burimit të lëndimit në pjesë të trupit si bërryl dhe krah, në mënyrë që trajtimi i duhur të mund të kryhet sa më shpejt të jetë e mundur dhe në mënyrën e duhur.

2. Teknologjia e riprodhimit të menjëhershëm (VAR)

Mund të duket sikur riprodhimi i menjëhershëm ka qenë pjesë e sportit që kur shumica prej nesh filluan të ndiqnin skuadrat tona të preferuara, por ishte një kohë kur riprodhimi i menjëhershëm nuk ekzistonte ose ishte me cilësi të ulët dhe thirrjet kontestuese thjesht u bënë tema për debat për vite me rradhë.
Me teknologjinë e sotme të riprodhimit të menjëhershëm, ajo që po ndodh në fushë mund të shihet nga këndvështrime të ndryshme dhe madje edhe në lëvizje super të ngadalta. Në këtë mënyrë, ligat sportive mund të sigurojnë saktësi në atë që po ndodh dhe gjyqtarët janë më të aftë për ta mbajtur lojën sa më të drejtë të jetë e mundur.

3. Ligat Fantazi

Fantasy Sports janë lojëra në internet ku njerëzit bashkohen në një ekip virtual me lojtarë të vërtetë sportiv. Ju fitoni pikë bazuar në statistikat e jetës reale, që shndërrohen në pikë fantazie. Sa më mirë të performojë lojtari juaj në jetën reale, aq më të larta janë pikët tuaja të fantazisë.
Ju luani kundër menaxherëve të tjerë dhe ekipeve të tyre. Të gjithë menaxhojnë një listë duke shtuar, hequr, tregtuar dhe shitur lojtarë për të vazhduar fitimin.

4. Statistikat dhe raportet analitike në sport

Mbajtja e statistikave të lojtarëve është një detyrë sfiduese. Sidoqoftë, teknologjia ka bërë të mundur mbajtjen e statistikave që as njerëzit nuk mund t’i masin. Një shembull i kësaj është SportVU(lidhet me link), i cili është një sistem që gjurmon gjithçka që po ndodh në fushën e basketbollit, si ku po shkon topi dhe lëvizjen e lojtarëve.
Teknologjia na ka dhënë akses në një oqean të dhënash nga të cilat mund të përfitojnë tifozët, lojtarët dhe veçanërisht stafi trajnues. Me të dhënat analitike, ekipet tani mund të bëjnë rregullime më të rafinuara dhe stafi stërvitor nuk duhet të mbështetet më vetëm në intuitë, kur harton një plan loje. Ekipet sportive tani mund të përdorin matematikën për të përmirësuar lojën e tyre.

5. Zëvendësimi i gabimeve njerëzore

Sistemi Hawkeye, është vendosur në kriket dhe tenis prej vitesh tashmë, dhe ka eliminuar deri në një farë mase gabimet njerëzore nga loja.
Sistemi Hawkeye gjurmon trajektoren dhe shpejtësinë e topit, si dhe hapin dhe kërcimin e tij, dhe e ka bërë ndjekjen e këtyre sporteve shumë më tërheqës.

6. Video-lojëra sportive

Edhe pse ende nuk ka ndonjë teknologji që do t’i vendosë tifozët në këpucët e lojtarëve, tifozët mund të paktën të simulojnë sportin e tyre të preferuar dhe të luajnë si ekipi i tyre i preferuar në video-lojëra, duke lejuar një përvojë sportive unike dhe gjithëpërfshirëse.
Me teknologjinë gjithmonë e në zhvillim, në ditët e sotme bëhet shpesh e vështirë të dallosh një lojë reale sportive nga një video-lojë.
Sigurisht që zhvillimet teknologjike luajnë një rol të rëndësishëm në sport duhet të mos harrojmë se sportet janë ende për të festuar arritjet njerëzore dhe triumfin dhe se trupat tanë do të vazhdojnë të bëjnë vrapim, ngritje dhe kërcim – pavarësisht nëse rrethohemi kudo me teknologji të lartë.