×

Qeveria Izraelite liron kodin e softuerëve si kod të lirë dhe me burim të hapur

Prilli ka qënë një muaj me fat për lëvizjen open source. Direkt pas lajmit se qeveria Gjermane do kalonte në një zgjidhje shërbimi cloud open source dhe do krijonte infrastrukurën e saj të vet-hostuar, lajmi i madh i rradhës ishte se qeveria Izraelite do të lironte kodin e softuerit të saj si softuare me kodburimi të hapur, që do të thotë se kodi do të ishte i aksesueshëm nga publiku dhe mund të ripërdorej.

Portali web i qeverisë, gov.il, është softueri i parë që do të preket nga ky vendim, por shërbime të tjera qeveritare janë gjitashtu të inkurajuara të lirojnë kodin e softuerëve të tyre si kod i lirë dhe i hapur për publikun. Ideja pas kësaj qëndron në faktin se kodi i cdo softueri që përdoret nga qeveritë tona, është zhvilluar me paratë e taksapaguesëve dhe si rrjedhoj ai duhet të jetë i aksesueshëm nga publiku.

Vënde të tjera si Franca, Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar po ndjekin hapa të ngjashëm në këtë drejtim.

Avantazhet e nxjerrjes së kodi të softuerë si kod i lirë dhe i hapur janë të shumta, sidomos për qeveritë dhe administratat publike ky përafrim sjell përfitime për të dyja palët, si për publikun edhe për vet institucionet.

Burimi i informacionit: