Të lodhur nga kufizimet e udhëtimit për shkak të pandemisë dhe për të dalë dhe për të parë njerëz të rinj, qyteti i Vilnius, Lituani ka një zgjidhje interesante: Një “portë virtuale” në kohë reale me njerëz në një qytet tjetër.

Sipas mediave të huaja, Vilnius instaloi një “portë” rrethore për portalin pranë stacionit të tij të trenit që lidhet me një portal në Lublin, Poloni, rreth 600 kilometra larg.

“Njerëzimi po përballet me shumë sfida potencialisht vdekjeprurëse; qofshin polarizime shoqërore, ndryshime klimatike apo çështje ekonomike. Sidoqoftë, nëse e shohim nga afër, nuk ka mungesë të shkencëtarëve, njohurive ose teknologjisë që shkaktojnë këto sfida”.

Dhe siç thonë organizatorët, ekzistojnë plane për të shtuar “porta” në qytete të tjera në të ardhmen.

Kjo portë virtuale është një projekt i përbashkët me Fondacionin Benediktas Gylys, Qytetin e Vilniusit, Qytetin e Lublinit dhe Crossroads Center for Creative Intercultural Initiatives.

“Nga dizajni dhe modelimi 3D, te zhvillimi i përmbajtjes digjitale dhe sfidat logjistike – një projekt si ky kërkon një ekip të gjerë dhe shumëfunksional”, ka thënë Adas Meskenas, drejtori i LinkMenu.

 

Ju pëlqen si ide? 😄