Një ligj i ri i propozuar për të rregulluar inteligjencën artificiale në Europë mund t’i kushtojë ekonomisë së Bashkimit Europian 31 miliardë euro gjatë pesë viteve të ardhshme, sipas një raporti nga organizata “Qendra për Inovacionin e të Dhënave” me qendër në Uashington.

Akti i Inteligjencës Artificiale, një ligj i propozuar i paraqitur nga Komisioni Europian, do të jetë “rregullimi më kufizues në botë i Inteligjencës Artificiale”, sipas qendrës. “Ai jo vetëm që do të kufizojë zhvillimin dhe përdorimin e inteligjencës artificiale në Europë, por do të imponojë kosto të konsiderueshme për bizneset dhe konsumatorët e BE,” shprehet organizata në raport.
Qendra për Inovacionin e të Dhënave argumenton se një ndërmarrje e vogël ose e mesme me një qarkullim prej 10 milionë Eurosh do të përballonte kostot e pajtueshmërisë deri në 400,000 Euro nëse do të vendoste një sistem të inteligjencës artificiale me rrezik të lartë. Sisteme të tilla përcaktohen nga komisioni si ato që mund të prekin të drejtat ose sigurinë themelore të njerëzve. “Ky përcaktim përfshin një gamë të gjerë të aplikacioneve të mundshme nga infrastruktura kritike në trajnimin arsimor dhe profesional duke i nënshtruar atyre një sërë kërkesash para se kompanitë t’i nxjerrin ato në treg,” tha qendra.

“Barrat e pajtueshmërisë” do t’i kushtojnë bizneseve europiane 10.9 miliardë euro në vit deri në vitin 2025 ose 31 miliardë euro gjatë pesë viteve të ardhshme.

“Komisioni ka pohuar në mënyrë të përsëritur se drafti i legjislacionit të inteligjencës artificiale do të mbështesë rritjen dhe inovacionin në ekonominë digjitale të Europës, por një analizë reale ekonomike sugjeron që argumenti është i paqëndrueshëm në rastin më të mirë,” tha Ben Mueller, analist i lartë i politikave në Qendrën për Inovacionin e të Dhënave dhe autor i raportit.

Inteligjenca artificiale tashmë është duke u përdorur për të fuqizuar produktet për Google, Apple dhe Facebook, por ligjvënësit në Europë janë të shqetësuar për ndikimet e tij. Ndërsa teknologjia ka potencialin të jetë një forcë për mirë në fusha si kujdesi shëndetësor dhe modelimi i klimës, ajo gjithashtu mund të përdoret në armë vdekjeprurëse autonome. Ndërkohë, makineritë që mund të mësojnë si të bëjnë detyra të bëra zakonisht nga njerëzit mund të zhdukin miliona vende pune.

 

Burimi: https://thenationaldigest.com/europes-proposed-artificial-intelligence-law-could-cost-its-economy-36-billion/