×

Një makinë që pastron ajrin nga ndotja

Një makinë e dizenjuar për të pastruar ajrin nga ndotja teksa ecën është ekspozuar në Festivalin e Shpejtësisë ‘Goodwood’. Krijuar nga dizenjuesi Britanik Thomas Heatherwick, shpresohet që ‘Airo’(emri i makinës) të prodhohet në Kinë në 2023, me planet për t’u prodhuar miliona të tilla. Krijuesi i saj ka për qëllim të adresojë jo vetëm problemin… Lexo më shumë.

Tashmë makina fluturuese është realitet

Prototipi i një makine fluturuese përfundoi me sukses fluturimin 35 minutësh ndërmjet aeroporteve ndërkombëtare në Nitra dhe Bratisllavë të Sllovakisë. Mjeti hibrid është i pajisur me një motor BMW dhe funksionon me karburant të zakonshëm. Krijuesi i tij, profesor Stefan Klein thotë se makina mund të fluturojë për 1000 km e të ngjitet deri në… Lexo më shumë.

Oksigjen i pastër në Mars!

Rover Perseverance i NASA-s ka prodhuar oksigjen të pastër në Mars! Demonstrimi i misionit #MOXIE tregon se është i mundur shndërrimi i atmosferës së pasur me dioksid karboni të Marsit në oksigjen të përdorshëm për astronautët. Rover Perseverance i NASA-s ka gjeneruar me sukses oksigjen të pastër në Mars. Demonstrimi i kryer nga instrumenti MOXIE… Lexo më shumë.

Një bluzë inteligjente! Ja se si teknologjia do të ndryshojë edhe botën e tekstilës…

Nextiles, një kompani tekstile e mbështetur nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës, dëshiron të implementojë në veshje një teknologji të ngjashme me FitBit. Kjo është ndër përpjekjet më të fundit nga një listë e gjatë për të revolucionarizuar veshjet që ne përdorim. Nextiles me seli në Brooklyn kanë publikuar “smart fabric” të patentuar, një material që… Lexo më shumë.

Në Hënë mund të përdoret WhatsApp dhe të shihet Netflix

Astronautët në misionet e ardhshme në Hënë mund të flasin me familjarët dhe miqtë e tyre nëpërmjet WhatsApp, madje mund të shohin edhe Netflix. Firma britanike “Inmarsat” do të bëjë të mundur që satelitët e internetit të jenë në gjendje të orbitojnë rreth Hënës. Nick Shave, zv. president i programeve strategjike të Inmarsat, u shpreh… Lexo më shumë.