×

Pozicionimi hyper-accurate

Ne përdorim GPS çdo ditë. Ai ka transformuar jetën tonë dhe të shumë prej bizneseve tona. Por, GPS-i i sotëm është i saktë brenda 5 deri në 10 metra, ndërsa teknologjitë e reja të pozicionimit kanë saktësi brenda disa centimetrave ose milimetrave. Kjo po krijon mundësi të reja, duke filluar nga paralajmërimet për rrëshqitje të… Lexo më shumë.

Njihuni me robotët që bëjnë pica nga fillimi deri në fund- në një piceri të automatizuar në Paris

Një lloj i ri “kuzhinierësh” po bëjnë bujë në skenën e restoranteve parisiene në lagjen Beaubourg të kryeqytetit francez. Piceria e re ‘Pazzi’ e cila është e pajisur tërësisht nga robotë, nga marrja e porosive, përgatitja e brumit, deri tek vendosja e picave në kuti. “Ne jemi në një proces shumë të shpejtë, me një… Lexo më shumë.

Një kanal në Amsterdam tanimë ka një urë të shtypur 3D

Një urë këmbësorësh e gjatë rreth 12 metra dhe e shtypur në 3D është projektuar nga Joris Laarman dhe e ndërtuar nga kompania holandeze e robotikës MX3D. Kjo urë, sipas mediave të huaja, është hapur për qarkullim në Amsterdam gjashtë vjet pas fillimit të projektit. Ura, e cila ishte fabrikuar nga shufra çeliku inox nga… Lexo më shumë.

Një makinë që pastron ajrin nga ndotja

Një makinë e dizenjuar për të pastruar ajrin nga ndotja teksa ecën është ekspozuar në Festivalin e Shpejtësisë ‘Goodwood’. Krijuar nga dizenjuesi Britanik Thomas Heatherwick, shpresohet që ‘Airo’(emri i makinës) të prodhohet në Kinë në 2023, me planet për t’u prodhuar miliona të tilla. Krijuesi i saj ka për qëllim të adresojë jo vetëm problemin… Lexo më shumë.

Tashmë makina fluturuese është realitet

Prototipi i një makine fluturuese përfundoi me sukses fluturimin 35 minutësh ndërmjet aeroporteve ndërkombëtare në Nitra dhe Bratisllavë të Sllovakisë. Mjeti hibrid është i pajisur me një motor BMW dhe funksionon me karburant të zakonshëm. Krijuesi i tij, profesor Stefan Klein thotë se makina mund të fluturojë për 1000 km e të ngjitet deri në… Lexo më shumë.